måndag 25 oktober 2010

hard-working girl

Gjort klart alla inlämningar innan lovet. Dukti jag e! Kikade in på SUs hemsida lite. Jag blir oerhört peppad av att kolla runt på utbildningar, så jag tänkte dela med mig:

  • Mode, makt och män 7,5 hp
Hur uppkommer föreställningar om mäns mode och manlig skönhet och hur tar de sig gestalt? Då och nu? Mode har ofta studerats utifrån kvinnors kläder, men genom historien har även mäns dräkt och modekonsumtion använts för att signalera personlighet och social status – av både män och kvinnor. Kroppsspråk och kroppsideal är också mycket viktiga komponenter i att skapa en moderiktig mansbild och att ”göra maskulinitet”. Kursen handlar om hur mode gestaltar föreställningar om normativa och subversiva maskuliniteter från 1600-talet till idag och analyserar dess gestaltning i litteratur, film, teater och konst.
  • Kläder, kropp och identitet 15 hp
Kursen vänder sig till dem som förenar ett intresse för kläder och mode med ett intresse för teorier om kropp och identitet. Klädernas roll i att göra människorna tydliga för varandra bildar en utgångspunkt, som fördjupas av ett historiskt perspektiv på modeväxlingar och frågan om klädernas könskodning. Hur kläder idag både kan ingå i olika valbara livsstilar och förstås som djupare identitetsmarkeringar är temat för kursens sista moment, med en diskussion om konsumtionskulturen.

  • Modevetenskap 60 hp
Kursen ger grundläggande kunskaper inom modevetenskap som interdisciplinärt ämne. De olika delkurserna behandlar olika perspektiv och syftar till att studenten skall bekanta sig med såväl humanistiska som samhällsvetenskapliga sätt att studera och förstå mode som samhälleligt, kulturellt, ekonomiskt och socialt fenomen. Dräkt- och modehistoria, modets betydelser, dess gestaltningar (i bild, på scen och i litteratur), dess marknadsföring och dess betydelse för ekonomisk utveckling är centrala områden som studeras. Kursen syftar även till träna studenterna i vetenskapligt skrivande.

1 kommentar:

Anna T sa...

Hej Petra, har utmanat dig på min blogg!